Wenshuisje

Wenshuisje

Mijn idee: Het Wenshuisje is een briefkluisje waarbij kinderen op school anoniem hun zorgen kunnen delen per briefje en daar een responsbrief op terugontvangen. Ook als het briefje anoniem is geweest. Dit maakt zorgen delen heel laagdrempelig. Het doel is om juist die zorgen te kunnen bereiken die anders onder de radar zouden verdwijnen. Bijvoorbeeld omdat erover praten nog een te grote stap is voor sommigen. Naast het bestaande Wenshuisje (voor scholen) zou ik het mooi vinden als ik d.m.v. het oprichten van een stichting ook het Wenshuisje gratis kan aanbieden op openbare plekken waar jongeren vaak komen zoals bibliotheken, boekhandels of bekende koffiespots. Plekken waar jongeren komen om te ontspannen of te studeren.

Hoe doe je dit? Organisaties die hiervoor openstaan krijgen een gratis Wenshuisje en promotiemateriaal om het huisje bekend te maken onder hun publiek. Jongeren kunnen vrijblijvend anoniem hun hart luchten (per briefje) en enkele dagen later een responsbrief ophalen. Er kan steeds één briefje tegelijkertijd in het huisje. Het lezen en beantwoorden van de post gebeurt door externe vertrouwenspersonen waardoor we de organisatie zelf niet belasten. Het voordeel voor de organisatie is dat jongeren weer terugkomen voor een boek of een kop koffie en ze zo bijdragen aan een maatschappelijk belang.

Wat doe je? Ik ben de oprichtster van Wenshuisje; een initiatief dat ik sinds 2022 heb opgericht dankzij de verkennings- en ontwikkelsubsidie vanuit Innovatienetwerk Jeugd. Het huisje is compleet met een stappenplan voor alarmerende post en een pedagogische onderbouwing vanuit de samenwerking met Fontys Pedagogiek. Tijdens de pilots hebben we 90 briefjes ontvangen waarvan 61 anoniem. Door de huisjes nu ook op openbare plekken aan te bieden, spreek ik een oudere doelgroep aan. Zo wil ik ook jongeren met een hulpvraag anoniem en laagdrempelig kunnen bereiken.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Om te beginnen zouden er een aantal huisjes ontwikkeld moeten worden (ontwikkelkosten) en zou de stichting het huisje in die regio's willen plaatsen waar ook "bemanning" is om post te beantwoorden. Zo kan dit nu in Tilburg, Breda, Oisterwijk, Kerkdriel. Mensen die de post gaan beantwoorden zullen de juiste scholing moeten volgen tot vertrouwenspersoon. Ook de training "kindermishandeling bespreekbaar maken" zie ik als urgent om juist te handelen op zorgpost. Vanwege de tijdsinvestering voor studie en de werkzaamheden m.b.t. de post acht de stichting een gepaste jaarlijkse vrijwilligersvergoeding voor de uitvoering als redelijk. Tevens zou de stichting een gedeelte van het budget willen besteden aan de website en promotie en overheadkosten.

alle initiatieven

K2 Challenge

Met dank aan Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat) voor het gebruik van hun locatie.