Stichting Kamers met Aandacht

Stichting Kamers met Aandacht

Mijn idee: Stichting Kamers met Aandacht is een non-profitorganisatie die kwetsbare jongeren op weg helpt naar zelfstandigheid. Wij koppelen particuliere hospitaverhuurders die een kamer willen verhuren aan jongeren tussen de 18 en 23 jaar, die op eigen benen willen staan, maar nog niet geheel zelfstandig kunnen wonen. In Eindhoven zijn dit er bijvoorbeeld bijna 100.

De jongeren waarop Kamers met Aandacht zich richt, zijn jongeren uit Noord-Brabant met een achtergrond in jeugdzorg- of WMO-instelling of jongeren die dak- of thuisloos dreigen te worden. Voor deze jongeren is de overgang naar een zelfstandig leven vaak een grote uitdaging, omdat zij geen stabiel netwerk hebben om op terug te vallen.

Stichting Kamers met Aandacht gaat niet alleen over het bieden van woonruimte, maar ook over het creëren van een vangnet voor deze jongeren die nauwelijks iemand hebben om op terug te vallen.

Uit reacties van zowel de kamerverhuurders als de jongeren blijkt dat het voor allebei iets oplevert. De jongere ervaart een thuis en ondersteuning wanneer nodig, waardoor hij/ zij kan groeien naar zelfstandigheid. De kamerverhuurders geven aan dat ze de leefwereld van jongeren leren kennen, gezelligheid in huis hebben en het hen een goed gevoel geeft iets voor een ander te kunnen doen.

Hoe doe je dit? Via diverse landelijke en regionale wervingsactiviteiten proberen we nieuwe verhuurders aan onze stichting te verbinden. Na een positief intakegesprek sluiten verhuurders een vrijwilligersovereenkomst met onze stichting, waarmee zij zich committeren aan het bieden van informele steun en aandacht.

Een verhuurder van een Kamer met Aandacht bepaalt zelf hoeveel aandacht hij/zij kan bieden en overlegt samen met de begeleider en de jongere op welke wijze dit gebeurt. We maken een zorgvuldige match tussen het aanbod van de verhuurder en de behoefte van de jongere, zodat het voor beide partijen een succeservaring wordt. Bij een geschikte match volgt een kennismaking tussen de huurder en verhuurder. Klikt het? Dan wordt de huurovereenkomst getekend. Gedurende het hele traject blijft onze coördinator betrokken en heeft een signalerende functie in het nakomen van de gemeente verhuur- en begeleidingsafspraken.

Het doel van dit project is om in 2024 veel nieuwe verhuurders in de regio Eindhoven en Tilburg te vinden die voor Brabantse jongeren een Kamer met Aandacht beschikbaar hebben en hen een nieuwe start te geven. In 2023 hebben we met de huidige inzet 7 nieuwe kamers gevonden in Eindhoven. Met extra budget van fondsen en andere lokale initiatieven kunnen we dit jaar het doel verhogen en ook in Tilburg een netwerk te realiseren.

Wat doe je? Door jullie bijdrage kunnen wij breed inzetten op voorlichting en werving. Naast gerichte media-inzet in Tilburg en Eindhoven willen we ook breder in Noord-Brabant bekendheid geven aan Kamers met Aandacht. We hopen hiermee binnen alle gemeenten van Noord-Brabant voor dreigend dakloze jongere een fijne, veilige woonplek te kunnen zoeken.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Voor een basiscampagne in Tilburg en Eindhoven hebben we 10.000 euro nodig. Dan kunnen we gericht driehoeksborden inzetten, posters en flyers in de gemeentes verspreiden en aandacht via de lokale radio en kranten vragen.

Graag vragen we jullie fonds om een bijdrage van 15.000 euro. Hiermee kunnen we naast de basismiddelen ook Omroep Brabant (radio, tv en online) erbij betrekken om een groter bereik in de gehele regio te realiseren. Daarnaast zullen we dan ook regionaal flyers, posters en bushokjes kunnen inzetten bij onder meer bibliotheken, buurtcentra, zwembaden, etc.

Willen we echt voor elkaar krijgen dat we voor alle jongeren in Noord-Brabant die dakloos dreigen te raken een veilige plek kunnen realiseren? Dan vragen we een bijdrage van 20.000 euro, waarbij we grootregionaal de media-inzet kunnen inkopen en ook andere centrumgemeentes in Brabant goed kunnen aanhaken. Werven en adverteren via social media hoort dan ook bij de campagne.



alle initiatieven

K2 Challenge

Met dank aan Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat) voor het gebruik van hun locatie.