Stichting jeugdhonk ons plekske

Stichting jeugdhonk ons plekske

Mijn idee: In onze wijk in Den Bosch heerst er veel "niet zichtbare" armoede, is er gebrek aan veel en soms ook een veilige omgeving. We bieden samen met vrijwilligers de kinderen een veilige plek na school en in de avond om te chillen en vrienden te ontmoeten. Het is ook een plek om zich verder te ontwikkelen en te kunnen praten over dingen die hen bezighoudt.
We focussen we ons de aankomende tijd op drie onderdelen waarvoor we mee willen doen aan de K2Challenge: Zakgeldkanjers, weerbaarheidstraining via (Kick)bokslessen en uitdagender spelmateriaal.

Hoe doe je dit? Het gaat om kinderen die te groot zijn voor de BSO maar wel toezicht nodig hebben. De pubers bieden we avonden aan waarin ze samen komen kunnen chillen en gamen en hun eigen feestavonden kunnen organiseren. We houden ze van de straat zodat ze geen rottigheid uit kunnen halen en organiseren activiteiten waardoor ze weerbaarder worden en meer respect voor zichzelf en elkaar krijgen.
We bieden de kinderen diverse binnen en buitenactiviteiten aan en dagen ze uit hun talenten te gebruiken door hun zelf activiteiten te laten organiseren en willen sport en spel activiteiten aanbieden waardoor ze weerbaarder worden
Door deze doelgroep te helpen en begeleiden geven we hen uiteindelijk een duwtje in de goede richting.

Wat doe je? De focus ligt op weerbaarheid, zelfstandigheid en vertrouwensrelatie. Dat doen we oa via Zakgeldkanjers, weerbaarheidstrainig via Kickbokslessen en nieuw spelmateriaal.

Zakgeldkanjers:
We horen en merken van veel van onze jeugd dat daar enorm veel schaamte voor is de armoede thuis. Ze kunnen niet meedoen met "de rest', qua kleding, sporten en uitjes. Dit is niet iets wat ze met hun vrienden bespreken, maar wel waar ze enorm mee kampen. Door deze doelgroep te helpen en begeleiden èn ze uiteindelijk een duwtje in de goede richting te geven organiseren we Zakgeldkanjers.
Het doel van dit project is om kinderen en eventueel indien nodig hun ouders te ondersteunen bij het vergroten van financiële zelfredzaamheid en het stimuleren van een gezonde omgang met geld. We geloven dat het essentieel is voor kinderen om te leren hoe ze hun eigen geld kunnen verdienen en hoe ze hier verstandig mee om kunnen gaan. Daarom zullen we een combinatie van workshops en coachmomenten aanbieden.

In een aantal stappen willen we de noodzaak van het hebben van geld , het verdienen, sparen en uitgeven met deze groep kinderen doorlopen. Door middel van gerichte workshops over reclame, online gamen en groepsdruk maken we deze kwetsbare groep ook sterker. Ook gaan ze werkervaring opdoen bij lokale bedrijven / ondernemers uit onze wijk. Tijdens de deelname aan dit project krijgen ze van ons per maand 15 euro aan zakgeld en worden begeleid in hun spaardoelen/wensen en aankopen.
Kinderen krijgen de kans om zakgeld te verdienen door deel te nemen aan workshops en door klusjes te doen in de buurt of bij lokale bedrijven. Dit is niet alleen een leuke en inspirerende ervaring, maar het draagt ook bij aan hun financiële educatie. Het verdiende geld zal in een spaarpot worden gestopt zodat ze leren dit te beheren. Het bijbrengen van gezonde financiële gewoonten bij kinderen en door samen te werken aan financiële educatie heeft een positieve impact op het hele gezin.

(Kick)Boksenlessen | Weerbaarheidstraining via boksen
We willen de kids hun weerbaarheid vergroten, discipline te bevorderen en ze te laten groeien door ze ook te coachen en ook weer zelf les te laten geven. In ons jeugdhonk komen jongeren die gepest worden of erg kwetsbaar zijn. Onze vrijwilligers hebben allen hun eigen specialiteit waaronder 1 erg goede kickboks trainer. Hij heeft ons meegenomen in zijn ervaringen en daarbij de jeugd betrokken.
Zijn, en inmiddels ook onze ervaring, is dat de kwetsbare groep vanuit het kickboksen niet alleen zelfverdediging meenemen, maar vooral zelfvertrouwen! We willen ze verder zien groeien van stille kids naar kids die het initiatief durven te nemen, kinderen die ook eens een voortouw nemen, maar vooral kracht, positiviteit en zelfvertrouwen uitstralen. Dit is dan ook iets waar zij en wij enorm trots op kunnen zijn!
Maar helaas is deze sport een behoorlijke aanslag op ons budget en willen we de kinderen "fatsoenlijk" materiaal kunnen aanbieden. Denk hierbij aan stootkussens, handschoenen, hoofdbescherming en scheenbeschermers. In onze stoutste droom staat zelfs een heuse boksring op ons lijstje. Dit zodat we wellicht in de toekomst een eigen "gala" zouden kunnen opzetten!

Spelmateriaal
Om de kids een veilig en gezellig 2e thuis te geven is het belangrijk om nieuw en uitdagender materiaal te hebben. Spelmateriaal is heel belangrijk voor ons omdat samen spelen een hele goede aanleiding is om kinderen en onze vrijwillgers in gesprek te laten komen. Met actuelere, uitdagender en veiliger spelmaterialen wordt spelen voor de kinderen weer fijner en kunnen onze vrijwilligers luisteren naar hun verhalen en een vertrouwensband creëren terwijl ze een spelletje doen of een bakje thee drinken.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? De K2 prijs zou ons erg helpen om de weerbaarheid en zelfstandigheid van en de vertrouwensrelatie met de kinderen te vergroten. Door de vrijwilligers te trainen en coachen bij de Zakgeldkanjers, om goede materialen voor de kickbokslessen en nieuwe spelmaterialen aan te kunnen schaffen.

alle initiatieven

K2 Challenge

Met dank aan Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat) voor het gebruik van hun locatie.