SAMENspeeltuin Gewoon Buiten te Overloon

SAMENspeeltuin Gewoon Buiten te Overloon

Mijn idee: SAMENSpeeltuin Gewoon Buiten bestaat sinds juli 2018. Al 6 jaar lang komen kinderen uit heel Nederland (maar in vakanties ook uit Duitsland, België en Engeland) samen op onze ontmoetingsplek, met als decor toegankelijke speeltoestellen waar verbinding het sleutelwoord is. In eerste instantie was onze speeltuin gericht op alle kinderen van 0 tot 12 jaar, maar ook de oudere kinderen genieten met volle teugen van de speeltuin en zelfs volwassenen genieten. Het mooie is dat kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen en genieten.

Samen, met zijn allen voor elkaar. Ook al komt dat maar samen in 1 speeltuin, deze speeltuin die wel staat voor iets dat vrijheid heet. Vrijheid die gevoeld wordt door samen te spelen en te verbinden zonder beperkingen, denkend in mogelijkheden vrijheid tussen broer en zus, maar vooral ook tussen ons allen: wit, bruin, geel, kunnen lopen of niet kunnen lopen, jong en oud.

Hoe doe je dit? Wij hebben voorzieningen die gericht zijn op iedereen, denk aan toegankelijke speeltoestellen, rolstoelvriendelijke speeltoestellen (zandbak, rolstoeldraaimolen), toegankelijke en schaduwrijke rustplekken, overdekte schuilplek tegen kou en regen, mindervalide toilet, mindervalide parkeerplaatsen. Verharde paden, rolstoelvriendelijke valondergronden, blotevoetenpad, zintuigelijke elementen, toegankelijke fitnesstuin en een toegankelijke website die wordt onderhouden door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.
Dit is uiteraard een hele mooie basis voor een samenspeeltuin, maar wij zijn altijd aan vernieuwing, nieuwe impulsen toe. Die nieuwe ideeën toetsen wij bij de bezoekers en wanneer zij enthousiast worden of zelf met suggesties komen, dan gaan wij hiermee aan de slag.

Wat doe je? Het bestuur van stichting Recreatie en meer heeft samen met een aantal vrijwilligers deze prachtige samenspeeltuin gerealiseerd, gelegen op een prachtige locatie in de bossen in Overloon. In deze speeltuin is iedereen welkom en zijn alle speeltoestellen bereikbaar voor ieder kind. Het merendeel van deze toestellen is ook geschikt voor kinderen in een rolstoel, net als de picknicktafels. Samen onderhouden wij ook deze samenspeeltuin, maar er is zeker nog meer. Je zult het niet geloven, maar maandelijks organiseren wij ook samenspeelactiviteiten.
De nieuwe koers; vernieuwend aanbod:
Iedere maand organiseren wij een samenspeeldag al bijna 1,5 jaar lang, hierbij kun je denken aan oud-Hollandse spellen, samen picknicken, samen op speurtocht gaan, samen knutselen, samen waterspelletjes doen. Kinderen met en zonder beperking kunnen minimaal een keer per maand elkaar ontmoeten op onze unieke buitenspeellocatie. We richten ons aanbod zo in dat alle activiteiten zijn gericht op samen spelen. Er wordt ook rekening gehouden met kinderen in een rolstoel, met kinderen met autisme etc. Er zijn niet teveel prikkels, we hebben voldoende vrijwilligers beschikbaar die activiteiten begeleiden. Ook komt het steeds vaker dat ouders ons mee ondersteunen, mee denken over het activiteitenaanbod, ambassadeur willen worden. Tijdens de activiteiten zorgen we dat ouders mee kunnen doen maar ook gebruik kunnen maken van onze hangtafels zodat ouders met kinderen met en zonder beperking elkaar kunnen ontmoeten, koffie, thee en broodje met elkaar en ons kunnen eten. Niemand staat bij ons aan de zijlijn en kan op zijn/haar manier meedoen.
Er is veel ruimte om te kletsen en wij brengen ouders, kinderen en zorgprofessionals met elkaar in contact. Het mooie is dat hierdoor al enkele duurzame vriendschappen tussen de kinderen met en zonder beperking zijn ontstaan en dat ouders bijvoorbeeld samen komen naar onze samenspeeldag. Uiteraard willen we ook altijd vernieuwend zijn en zoeken wij aanvullingen die wij in kunnen zetten tijdens onze samenspeeldagen, maar die ook gebruikt kunnen worden als wijzelf niet aanwezig zijn. Aangezien het steeds vaker en langer regent, wordt de speeltuin minder gebruikt en dat vinden wij jammer. Echter denken wij niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. Samen met enkele kinderen en ouders van onze lokale speeltuinbende hebben we het volgende bedacht waarom wij meedoen met deze k2-challenge. Wat hebben wij nodig om onze vernieuwde droom waar te maken?

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Samen met enkele kinderen en ouders van onze lokale speeltuinbende hebben we het volgende bedacht waarom wij meedoen met deze k2-challenge. Wat hebben wij nodig om onze vernieuwde droom waar te maken?
Wij willen een wereld zijn waarin elk kind, ja, ook de kinderen met beperkingen, zonder zorgen kan spelen met de buurkinderen. Wat er ook speelt in een wereld, laat het vooral de kinderen zijn.
Wij willen graag onze overdekte doorloop tussen de twee speeltuingebieden gaan vernieuwen en aantrekkelijker maken, meer in de vorm van een snoezelruimte. Dit zou echte een waardevolle aanvulling zijn voor zowel de speeltuin als de samenspeeldagen. We hebben hiervoor snoezel-en voelmateriaal nodig. Doel: een overdekte aantrekkelijke plek die samenspel en creativiteit bevordert in welk seizoen dan ook.
Daarnaast willen we onze personeelsunit gaan aanpassen in een overdekte ontdekruimte voor de kinderen, zodat kinderen hier terecht kunnen als het regent, maar het zal ook zeker aantrekkelijk zijn voor welk seizoen dan ook. Denk aan informatieve borden en voelmateriaal. De zijkanten aan de buitenkant zijn al heel stimulerend voor ontdekkend leren over insecten. Op de zijkanten hebben wij twee grote insectenhotels. De voorkant van de unit kunnen we dan in dezelfde stijl laten schilderen, zodat we kinderen nieuwsgierig kunnen maken. Wat is er nou leuker om meer over de natuur en dieren te leren en dan ook nog eens samen.
Bovendien kwam de kinderraad/kinderen van onze eigen speeltuinbende met een paar waanzinnige speelelementen die nog ontbreken in de speeltuin zoals een lachspiegel, een vlinderspelstation en een kaleidoscoop naar voren die echt helemaal aanvullend dan wel vernieuwend zijn. Deze elementen kunnen ook echt ons muziekstraatje nog aantrekkelijker maken, waardoor wij nieuwe mogelijkheden zien voor activiteiten voor de samenspeeldagen. Wij willen de samenspeeldagen verankeren in onze speeltuin.
Tot slot willen we graag 1 infokast bij de ingang van speelgebied 1 en 1 infokast bij speelgebied 2 laten maken en plaatsen, zodat we daar onze flyers zichtbaar kunnen ophangen, zodat we ruim op tijd mensen nieuwsgierig kunnen maken naar onze samenspeeldagen. Deze dagen zijn echt van meerwaarde voor het ontwikkelen van duurzame vriendschappen tussen kinderen met en zonder beperking. Ofwel hiermee kunnen we echt een professionaliseringsslag maken.
Kortom onze activiteiten kunnen door deze wensen/aanvullingen vanuit enkele kinderen uit onze lokale speeltuinbende nog krachtiger worden en nog meer de verbinding en het samenspelen stimuleren. De samenspeelactiviteiten worden verankerd omdat ze naast de samenspeeldagen ook duurzaam in de speeltuin gebruikt kunnen worden. Al met al kunnen wij hiermee nog meer sociale speelcultuur bevorderen tussen kinderen met en zonder een handicap. Samen kunnen we de wereld van onze kinderen veranderen, zodat ze met een stralende lach kunnen spelen, ontdekken en groeien in onze speeltuin en wellicht stimuleren wij dan ook weer andere samenspeelplekken.

alle initiatieven

K2 Challenge

Met dank aan Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat) voor het gebruik van hun locatie.