Move je buurt

Move je buurt

Mijn idee: In ons basisschoolproject Move je buurt in Eindhoven leren studenten en kinderen elkaars leefwereld kennen en bedenken de kinderen hoe ze hun eigen buurt kunnen verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld een dinershow voor ouderen zijn of het maken van een graffitikunstwerk! De kinderen ontwikkelen hun talenten, leren trots te zijn op zichzelf, het resultaat en de wijk.

Hoe doe je dit? Tijdens Move je buurt krijgen kinderen en studenten samen het eigenaarschap en de verantwoordelijkheid over het bedenken en uitvoeren van hun project. Bottom-up werken en ze vrije ruimte geven om ideeën tot werkelijkheid te maken staat daarbij voorop.

TWEE ONDERDELEN
Het project bestaat uit twee onderdelen: een actief uitstapje, waarin de studenten de kinderen meenemen naar het studentenleven en een buurttraject. In het uitstapje naar het studentenleven verkennen de kinderen nieuwe sporten, studies, talenten en mogelijkheden.

In het buurttraject brainstormen de kinderen met hulp van de studenten over wat er beter kan in de wijk. Daarna gaan ze samen aan de slag om hun plan uit te voeren. Ze leren sociaal ondernemen, ontwikkelen hun talenten en kunnen met trots terugkijken op een concreet resultaat.

Wat doe je? CREATIEVE LEIDING
We maken tijdens het project gebruik van de Move-driehoek. De kinderen hebben de creatieve leiding binnen het project, zij bepalen wat er in de buurt gebeurt. Hierdoor worden ze geïnspireerd om hun ideeën te realiseren en hun talenten hiervoor in te zetten. De kinderen leren trots te zijn op zichzelf, het resultaat en de buurt.

PROJECTLEIDERS
Studenten zijn de projectleiders, zij helpen bij het realiseren van de ideeën van de kinderen. De studenten werken in een groep van 4-6 studenten. We werken samen met studentenverenigingen, dit kunnen gezelligheidsverenigingen zijn, studentensportverenigingen maar ook studieverenigingen van uiteenlopende studies. Hierdoor maken de kinderen kennis met voor hen vaak onbekende sporten als roeien, zeilen, squash of rugby.

MAATSCHAPPELIJK PARTNER
Een maatschappelijk partner zorgt voor inhoudelijke en/of financiële ondersteuning bij het realiseren van de ideeën van de kinderen. Dit kan een bedrijf, de gemeente, een woningcorporatie of een lokaal fonds zijn, maar ook de lokale supermarkt die de hapjes sponsort. Move staat als spil in het midden van de driehoek en verbindt de diverse partijen, creëert randvoorwaarden en traint en begeleidt de studenten tijdens het project.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? met geld van K2 Challenge kunnen wij in 2024 een betekenisvol Move je buurt-project uitvoeren in Eindhoven en kunnen we 25 kinderen laten ontdekken hoe waardevol zij zijn voor hun omgeving en leveren er zo’n vijf studentvrijwilligers een maatschappelijke bijdrage aan hun studentenstad.


alle initiatieven

K2 Challenge

Met dank aan Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat) voor het gebruik van hun locatie.