JongGoud, een kunstverbindingsproject tussen jong en oud

JongGoud, een kunstverbindingsproject tussen jong en oud

Mijn idee: jongGoud is een kunstverbindingsproject voor talentontwikkeling en ontmoeting tussen jong en oud. Het is een initiatief van Daphne Snellaars, Kinderkunstklas en Jessica Donders, Stoute Schoenen. Door hun jarenlange expertise met beide doelgroepen versterken zij elkaar op complementaire wijze binnen het jongGoudproject.
Het kunstproject bevordert de intergenerationele verbinding tussen basisschoolkinderen en senioren én de sociale cohesie in de wijk door het samen bezig zijn met kunst.
Tijdens dit project schilderen opa/oma met kleinkind of onbekende duo’s van buurtgenoot met kind een portret van elkaar.
De doelstelling van het project jongGoud is toe te werken naar continuering en verduurzaming van het kunstaanbod waardoor er steeds meer ontmoetingen van onbekende duo’s tot stand worden gebracht tussen kinderen en senioren.
De laagdrempeligheid van het vormen van duo’s in de relationele sfeer zorgt voor een opmaat naar ‘n vervolgproject, waardoor ook onbekende (eenzame) wijkbewoners worden aangesproken en worden geprikkeld om mee te gaan doen.

Hoe doe je dit? JongGoud werkt samen met partners in de wijk, zoals Basisscholen en Sociaal Maatschappelijke Organisaties om het buitenschoolse project onder de aandacht te brengen.
Via presentaties voor lokale partners, via lokale media met aandacht voor het project in nieuwsitems en door het verspreiden van flyers onder beide doelgroepen, kunnen geïnteresseerde deelnemers kennismaken met het project. Tevens worden via bezoekjes van de projectleiders van jongGoud, kinderen van de basisscholen geïnformeerd en via SMO’s senioren benaderd.
Op deze wijze worden uit beide groepen deelnemers geënthousiasmeerd om mee te doen.
Er is ruimte voor 24 deelnemers (12 duo’s) waarbij iedereen welkom is!! Ervaring is niet nodig!
Vervolgens wordt er een workshopreeks van vier middagen gestart, op een bekende locatie in de wijk (school of wijkcentrum).
De workshops worden gegeven door twee enthousiaste kunstprofessionals, die weten hoe zij kunnen verbinden en de talenten naar boven kunnen halen. De kunstprofessionals hebben ruime ervaring met deze individuele leeftijdsgroepen en worden ondersteund door vrijwilligers tijdens de workshops. Tijdens een afsluitende expositie in het wijkcentrum delen de trotse deelnemers hun verhalen aan de bezoekers.

Wat doe je? Ter inspiratie wordt er gestart met een korte introductie met voorbeelden uit de kunstgeschiedenis. Vervolgens maken de jongGoud duo’s een persoonlijke ‘mindmap’ en gaan hierover samen in gesprek. Daarna schilderen ze een persoonlijk portret van elkaar.

Zowel talentontwikkeling als het samen leren, samen delen en samendoen staan centraal.
Kinderen en senioren komen op een persoonlijke wijze in contact met elkaar, leren van elkaar, stimuleren elkaar, maken plezier en komen tot nieuwe inzichten.
Ter afsluiting is er een feestelijke expositie op locatie met kinderchampagne en confetti, waarbij de resultaten van de trotse deelnemers gedeeld kunnen worden met familie, vriendjes en buurtgenoten.
Enthousiaste wijkbewoners kunnen zo op een laagdrempelige manier kennis maken met het project en zich naar wens aansluiten bij een vervolgproject jongGoud.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Wij vinden het belangrijk dat jongGoud voor iedereen toegankelijk is.
Daarom vragen wij ondersteuning in de kosten voor werving/ PR en communicatie, materialen, ruimte en voor de uitvoering van de workshops en eindexposities.

Met de opbrengst willen wij de continuering en uitbreiding van het jongGoud kunstprogramma in de twee wijken in Tilburg waarborgen waar er inmiddels is opgestart.
Daarnaast is het streven is om zoveel mogelijk kinderen door het bezig zijn met kunst aan een ouder ‘maatje’ te koppelen en jongGoud uit te rollen naar andere wijken in Tilburg en Brabant.
Voor de nabije toekomst is de wens om uit te breiden naar andere doelgroepen onder de 23 jaar en met dit verbindingsproject ook van betekenis te zijn voor (eenzame) jongeren.

alle initiatieven

K2 Challenge

Met dank aan Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat) voor het gebruik van hun locatie.