Groente Avontuur, hét programma dat peuters en kleuters groenten leert proeven en eten.

Groente Avontuur, hét programma dat peuters en kleuters groenten leert proeven en eten.

Mijn idee: Het idee van het Groente Avontuur ontstond omdat we weten uit onderzoek hoe weinig groenten kinderen binnenkrijgen. Groenten zijn meestal niet favoriet en dit kan bij ouders voor veel frustratie zorgen. We willen ouders en hun jonge kinderen met het Groente Avontuur een hoop plezier voorschotelen. Daarnaast staan we voor een grote maatschappelijke uitdaging: de transitie naar een voedingspatroon dat voor 60% uit plantaardig eten bestaat. Meer groenten eten is hierin een belangrijk onderdeel van de oplossing.
Met het Groente Avontuur starten we bij het begin: gezond leren eten. Want in de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor gezonde (eet)gewoontes op latere leeftijd.
Belangrijk uitgangspunten bij de ontwikkeling van het Groente Avontuur waren; het bereiken van een grote groep peuters en kleuters tegen lage kosten, verkleinen van gezondheidsverschillen en inzetten op inclusiviteit door spraakbegeleiding en ondersteuning in 7 talen. Het Groente Avontuur is ontwikkeld door kinderdiëtisten Cora Derksen en Liesbeth Schoofs en tot stand gekomen door een uniek samenwerkingsverband met Jibb+ en GGD Brabant.

Hoe doe je dit? Via de consultatiebureaus ontvangen 2.500 ouders van peuters en kleuters het Groente Avontuur BORDspel. Deze speelse placemat gebruiken ouders tijdens de eetmomenten thuis. Met creatieve en leerzame spelletjes en doe-dingen dagen zij hun peuter en/of kleuter uit om nieuwe smaken te proeven. Het spel kan ook online gespeeld worden voor een extra leuke beleving met verrassende beloningen. Zodra het BORDspel uitgespeeld is kunnen ouders en kinderen nieuwe avonturen beleven op het bijbehorende online platform. Daarnaast ontvangen ouders tips, tools en blogs via de website en een mailprogramma om ze te inspireren en activeren.
Wij zijn een stichting in oprichting... op 14 oktober hebben we een eerste afspraak met de notaris. Dus wellicht dat we dan in november of december via de stichting een rechtspersoon hebben. Mocht dit proces langer in beslag nemen dat zijn er ook mogelijkheden om dit via Stichting Jibb+ in Helmond te laten lopen.

Wij zijn ambitieus en zouden het liefst alle ca 15.000 kleuters in Brabant willen bereiken. Zij krijgen dan allemaal een gedrukt exemplaar (fullcolour A3 duurzaam gelamineerd) van het BORDspel en toegang tot het Groente Avontuur online. Wij hebben al goede samenwerking met GGD Brabant Zuidoost en ook goede contacten (met interesse) met GGD Hart voor Brabant.

Wat doe je? Het Groente Avontuur:
- Maakt gezonde voeding en met name groenten, speels toegankelijk en aantrekkelijk voor kinderen.
- Draag bij aan een ontspannen en plezierige sfeer aan de eettafel en stimuleert positieve interactie tussen gezinsleden.
- Moedigt kinderen aan om nieuwe smaken en groenten te proberen.
- Draagt bij aan de voedselvaardigheid van kinderen en ouders.
- Stimuleert positieve associaties met groenten door middel van creatieve en uitdagende taken.
- Maakt ouders bewust van hun rolmodelfunctie.
Dit zijn belangrijke voorwaarden om tot gezond gedrag te komen.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Het spel is in de praktijk uitgetest en we horen terug dat kinderen steeds vaker bereid zijn om groenten te proeven. Ook vragen de kleintjes zelf om het spel en dat is natuurlijk geweldig. Dat stimuleert ouders namelijk ook om vaker gezond te eten en meer groenten te kopen. De jeugdverpleegkundigen van de GGD geven aan dat het gesprek over gezond eten een positieve draai krijgt. We zijn effect onderzoek aan het opstarten met de Universiteit van Maastricht en een stichting in oprichting.
Wij zijn ambitieus en zouden het liefst alle ca 15.000 kleuters in Brabant willen bereiken via de GGD’s. Zij krijgen dan allemaal een gedrukt exemplaar (fullcolour A3 duurzaam gelamineerd) van het BORDspel en toegang tot het Groente Avontuur online. Wij hebben al goede samenwerking met GGD Brabant Zuidoost en ook goede contacten (met interesse) met GGD Hart voor Brabant. Daarnaast willen we een deel van het geld besteden aan het verbeteren van de website.

We zijn heel blij dat we mee mogen doen en kans maken om ons initiatief breder in te zetten.

alle initiatieven

K2 Challenge

Met dank aan Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat) voor het gebruik van hun locatie.