ENA, Even Niet Alleen

ENA, Even Niet Alleen

Mijn idee: Even Niet Alleen is een plek vóór en door jongeren, waar jongeren tussen de 15 & 27 iedere 2 weken samenkomen in het jongerencentrum van R-newt, Reeshof Tilburg om te praten over onze mentale gezondheid. Bij ENA kun je anderen ontmoeten, even ontspannen maar ook praten over thema's waar het écht over moet gaan! Jongeren kunnen zoveel meer voor elkaar betekenen dan er soms wordt gedacht. Erkenning, steun en herkenning krijgen van elkaar geeft veel kracht en hoop om door te gaan in alle moeilijkheden die een jongere kan ervaren! Wat ons betreft, zou iedere jongeren een plek moeten hebben als ENA.

Hoe doe je dit? Iedere 2 weken op maandag komen we samen tussen 19.00 en 21.00 uur, bij het jongerencentrum. Op voorhand bepalen we samen waar behoefte aan is. Soms is dat een leuk spelletje samen, maar soms is er behoefte aan wat meer diepgang. Zoals je toekomst tekenen over 5 jaar, een brief schrijven naar de jongere ik, een lijst maken met dromen en wensen voor in de toekomst of praten over je dieptepunten van de week om samen te kijken naar hoe je volgende week misschien net wat minder donker is. De inhoud wordt bedacht door jongeren en de jongerenwerkers van R-newt ondersteunen hen hierin. Er zijn op dit moment op een aantal locaties ENA-groepen en de behoefte neemt steeds meer toe.

Wat doe je? De invulling van ENA is elke keer weer anders. Samen kijken we naar wat nodig is die week. De ene keer is er behoefte aan gesprekken, terwijl we de andere keer meer de behoefte hebben aan activiteit om even onze gedachten te verzetten. Veel jongeren vinden het lastig om hulp te vragen en bij iemand aan te kloppen, terwijl als we dit wel doen en er de ruimte voor wordt gemaakt, we elkaar ook echt verder kunnen helpen. Bij ENA denkt iedereen met elkaar mee en behandelen we elkaar vanuit gelijkwaardigheid en respect. De jongeren leiden de bijeenkomst en de jongerenwerkers zijn aanwezig vanuit een gelijkwaardige rol. We gaan met zijn alle aan de slag.
Jongeren hebben elkaar hard nodig en het is fijn om te voelen dat je er niet alleen voor staat. Iedereen kampt met moeilijkheden en we kunnen daar ook samen onze kracht van maken om door te gaan.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Met het winnen van de K2Prijs, zouden wij binnen onze eigen ENA groep meer ruimte krijgen om onze groepsdoelen te behalen, doordat we bijvoorbeeld samen een uitje ergens heen om grenzen te stellen en verleggen, meer ruimte voor workshops van mensen die ons iets bij kunnen brengen over bijvoorbeeld mentale gezondheid en wat stress met je lijf doet, een mooi spel om meer openheid te creëren onderling. Zo gingen we een tijd terug met zijn allen angsten overwinnen bij Outrex en meer financiering geeft ook meer ruimte om externen in te kunnen vliegen. Of gewoon een dagje weg om jongeren even te laten genieten en ontspannen in plaats van altijd stil te moeten staan bij al het moeilijke in het leven. We maken zoveel groei samen door en dat mag ook beloond worden!!
Daarnaast zouden we door een financiële bijdrage wellicht ook makkelijker grootschaligere activiteiten kunnen organiseren, waardoor nog meer jongeren baat hebben bij een groep als ENA. Zo hebben we nu al meerdere grote activiteiten georganiseerd bij Sparrenhof in Tilburg, waarbij we jongeren uit heel de regio met elkaar in verbinding brachten. Als je het de jongeren zou vragen, verdiend iedereen een groep zoals ENA.
Om ENA te laten groeien, is het ook belangrijk dat we blijven door ontwikkelen en met het budget kunnen we dit op verschillende manieren realiseren.

alle initiatieven

K2 Challenge

Met dank aan Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat) voor het gebruik van hun locatie.