Delen is helen: gastlessen voor jongeren op middelbare scholen

Delen is helen: gastlessen voor jongeren op middelbare scholen

Mijn idee: Stichting Delen is helen ondersteunt jongeren na ingrijpende gebeurtenissen, zoals ongevallen, sexting, zelfdoding of ander verlies. In plaats van te wachten tot problemen verergeren, bieden we vroegtijdig ondersteuning, gericht op groepen. Jongeren hoeven niet allemaal individueel naar de psycholoog, zeker niet met de lange wachtlijsten en vaak is dat ook niet nodig. Jongeren hebben vooral elkaar nodig.

We willen die onderlinge verbinding stimuleren wanneer er iets heftigs gebeurt. Te vaak horen we van jongeren die een moeilijke tijd doormaken: “We hebben er nooit met elkaar over gesproken.” Terwijl het delen met elkaar juist helend kan zijn.

Wij geloven in de kracht van jongeren die elkaar ondersteunen. Als stichting willen we voorkomen dat jongeren zich isoleren in hun verdriet. Dit doen we door middel van een groepsgesprek aan gaan met de direct betrokkenen. Meestal is één groepsgesprek voldoende.

Daarnaast bieden we gastlessen op middelbare scholen, waarin jongeren leren wat mentale gezondheid is, hoe ze voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen, en wat ze kunnen doen als het minder goed gaat. Door deze lessen vergroten we de onderlinge steun en kunnen jongeren die extra hulp nodig hebben eerder worden opgemerkt door hun omgeving.

Hoe doe je dit? We weten dat praten helpt, maar voor veel jongeren (en ouders) is het lastig om hun gevoelens te uiten. Omdat mentale gezondheid geen standaard onderdeel is van het schoolcurriculum, vullen wij dit gat met onze gastlessen. In deze lessen leren jongeren wat mentale gezondheid is, hoe ze voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen, en wat ze kunnen doen als ze zich minder goed voelen. Dit versterkt de onderlinge steun en zorgt ervoor dat signalen van jongeren die extra hulp nodig hebben sneller worden opgevangen door het lokale netwerk.

Ons lesprogramma Delen is helen hebben we samen ontwikkeld (samen) met de Nederlandse Jeugdraad en het MDT-project. Het richt zich op zowel onder- als bovenbouw van middelbare scholen. Het helpt jongeren hun emoties te bespreken en te verwerken. We streven ernaar dat deze lessen, samen met de nazorg, beschikbaar komen voor alle jongeren in Brabant.

Wat doe je? We willen we de missie van Stichting Delen is helen verder uitbreiden in Brabant. Ons doel is om verenigingen, scholen en zorgprofessionals sneller met ons in contact te brengen, zodat we meer jongeren kunnen ondersteunen met betere nazorg. Ook willen we het aantal scholen waar we onze gastlessen aanbieden vergroten, om nog meer jongeren te bereiken en hen te leren hoe ze met moeilijke emoties kunnen omgaan.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Met de K2Prijs prijs willen we
• Verenigingen, scholen en zorgprofessionals bewust maken van de Delen is helen-methode.
• Actief hulp aanbieden na een impactvolle gebeurtenis bij verenigingen en scholen.
• Trainers opleiden die de Delen is helen-methode kunnen toepassen.
• De website verbeteren en aanscherpen.
• Een campagne starten om de bekendheid van Delen is helen te vergroten in Brabant.
• Lesmateriaal van de gastlessen door-ontwikkelen.
• Gastlessen aanbieden aan zoveel mogelijk Brabantse scholen.
• Een gesprekstool ontwikkelen, zoals een kletspot of een spel, om het praten makkelijker te maken.
We hebben al draagvlak bij meerdere gemeenten en scholen, maar willen dit verder uitbreiden naar de gehele provincie Noord-Brabant. Uiteindelijk streven we ernaar onze aanpak landelijk te implementeren, zodat jongeren in heel Nederland profiteren van betere nazorg en mentale ondersteuning.

alle initiatieven

K2 Challenge

Met dank aan Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat) voor het gebruik van hun locatie.