Leven in armoede. Hoe is dat?
Mijn idee: Ik probeer met mijn evenement op een heel laagdrempelige manier mensen met verschillende achtergronden samen te brengen. Mensen die zowel als niet in armoede leven. Om zo samen op een spelende manier het te hebben over armoede zonder schaamte, maar juist met veiligheid.
Om een probleem op te lossen moeten mensen zich eerst bewust zijn van dat probleem en dat kan niet als er alleen maar stilte heerst.
Hoe doe je dit? We begonnen met een duurzame lunch, verzorgd door een cateringbedrijf waar nieuwkomers de kans krijgen om Nederlands te leren. Daarna vertelde één van de deelnemers van dat project hoe je met weinig geld toch gezond en verantwoord kan eten.
Vervolgens werd de groep in tweeën gesplitst. Ze deden een rollenspel (in de vorm van een dialoogtafel) om te voelen hoe het is om weinig te besteden te hebben. Daarmee wilde ik meegeven hoe het is om te leven met een 3-0 achterstand. Dat maakte een hoop verhalen los. Ook kwamen er verschillende organisaties die zich inzetten tegen armoede aan het woord. Zo kregen ze meer bekendheid onder de mensen in armoede, bij wie ze aan kunnen kloppen voor hulp. Maar ook de wat rijkere mensen konden hier terecht als ze juist hulp wilden bieden.
Wat doe je? Er heerst natuurlijk best een taboe op praten over armoede dat voelde ik eerst ook. Toen kwam ik erachter dat hoe kwetsbaarder je je opstelt, hoe meer impact je op mensen kan hebben. Hierdoor gingen ook de deelnemers zich kwetsbaar openstellen en zo stond er begrip voor elkaar en bewustwording.
Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Met de opbrengst wil ik twee dingen, namelijk:
1. is meer bekendheid voor mijn project, hierdoor weten mensen dat dit initiatief er is. Waardoor ik meer mensen kan bereiken.
2. Het tweede dat ik nodig heb om dit te doen is financiële ondersteuning. Des tijds was ik stagiaire en kreeg ik zo een vergoeding om het kunnen opzetten, maar dit is nu niet meer het geval. Ik wil het vaker in Tilburg organiseren en verder uitbreiden naar Brabant en uiteindelijk overal in Nederland.
Zo krijgen we meer een saamhorige samenleving in plaats van een ''individu'' samenleving!