Buts en Bofn
Mijn idee: Buts en Bofn is de eenvoudige krachtige communicatie tool die kinderen, jongeren en hun ouders in staat stelt om gevoelens te uiten door ze zichtbaar te maken.
Buts en Bofn prikkelt de fantasie en vormt een eigen beeldtaal. De communicatie tool is snel in te zetten en is door zijn flexibiliteit op iedere situatie en persoon aan te passen. Het gesprek komt makkelijker op gang. Je krijgt snel inzicht in gevoelens en gedachten, dat inzicht is nodig om een situatie te veranderen.
Je kunt Buts en Bofn breed toepassen. Bijvoorbeeld bij psycho-educatie, systemisch en oplossingsgericht werken en cognitieve interventies. Maar ook bij thema’s als rouw, echtscheiding, depressie, ziekte, beperking, AD(H)D, autisme, pesten en trauma.
Hoe doe je dit? Buts en Bofn is een modulair systeem van houten blokjes waarmee op oneindig veel manieren uitdrukking gegeven kan worden aan gedachten en gevoelens.
Met blokken bouw je een poppetje met persoonlijk gekozen kleuren, vorm en opstelling. Je stapelt letterlijk de lagen van gevoelens en gedachten op. De houding benadrukt het gevoel. Door twee poppetjes op te bouwen wordt snel duidelijk wat er mis gaat in de communicatie. Het materiaal is ook systemisch in te zetten.
Wat doe je? Als moeder van een zoon met autisme ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van sociaal emotionele problemen. De moeizame communicatie bleek een terugkerend probleem voor mijn zoon, zijn hulpverleners en ook voor ons als ouders.
Als ervaren vormgever zocht ik naar een manier om complexe thema’s te vertalen naar heldere beelden of materialen. Visuele materialen werken verhelderend. Daarom stelde ik mezelf de vraag of ik een systeem kon ontwikkelen om de communicatie te verbeteren. Een materiaal waarbij weinig woorden nodig zijn en waarmee kinderen en ook hun ouders gedachten en gevoelens kunnen uitdrukken.
Zo ontstond Buts en Bofn. Krachtig in al zijn eenvoud. Effectief en veelzijdig. Een opening tot gesprek.
Ontwikkeld in samenwerking met professionals uit zorg en onderwijs. En wetenschappelijk getoetst door studenten Pedagogiek aan de Universiteit Leiden.
Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Om nog meer kinderen en gezinnen te kunnen helpen in de communicatie ben ik nu bezig met het opzetten van een workshop-programma. Dat vraagt steeds nieuwe investeringen en daar zou ik zeker ondersteuning bij kunnen gebruiken.