Zakgeldkanjers

Zakgeldkanjers

Mijn idee: Gezien de vraag vanuit de gemeente om na te denken om de problematiek in Eindhoven rondom armoede aan te pakken is dit idee ontstaan.

Als we kijken naar “ Eindhoven in cijfers “ zien we daar ook in een aantal wijken dat er veel gezinnen leven onder de armoede grens.

In een onderzoek dat Monique Kuijten heeft gedaan bij een groep 8 kwam ook naar voren dat er veel schaamte was en dat kinderen wensen hadden. Wensen die voor veel leeftijdsgenoten makkelijker te realiseren zijn maar niet voor deze groep.

Verhalen en ervaringen van Jeugdwerkers leren ons dat ze vaak dezelfde families zien en dat het armoede probleem van generatie op generatie overgaat.

Dit willen we doorbreken.

Hoe je met geld omgaat moet je leren. Je hebt het namelijk maar beperkt beschikbaar. Met een aantal stappen willen we de noodzaak van het hebben van geld , het verdienen, sparen en uitgeven met deze groep kinderen doorlopen. Door middel van gerichte workshops over reclame, online gamen en groepsdruk maken we deze kwetsbare groep ook sterker. Ook gaan ze werkervaring opdoen bij lokale bedrijven / ondernemers uit hun wijk. Tijdens de deelname aan dit project krijgen ze van ons per maand 15 euro aan zakgeld en worden begeleid in hun spaardoelen/wensen en aankopen.

Hoe doe je dit? Als je als kind met geldzorgen wordt geconfronteerd loop je meer risico later in een vergelijkbare situatie terecht te komen.

Hierin willen we met Lumens/Dynamo-Jeugdwerk het verschil gaan maken en is dit project bedacht.

Gedurende een traject van 9 maanden willen wij deze kinderen dan ook meer kansen gaan bieden en hun leren hoe ze zelf geld kunnen verdienen door bijvoorbeeld klusjes in hun wijk te doen. Naast het nadenken over hun toekomst leren ze ook om een huishoudboekje bij te houden en keuzes te maken die bijdragen aan zowel hun sociale als economische ontwikkeling.

Door de werkervaring en de verantwoordelijkheden die zij opdoen groeien ook voor hun kansen om na afloop hier wellicht een bijbaantje aan over te houden.

Tijdens dit traject hebben de kinderen een eigen Rabo rekening waar ze ook daadwerkelijk elke maand een vast bedrag op ontvangen ( het zakgeld).

Doordat we de deelnemers naast het opdoen van werkervaring op workshops op maat aanbieden zoals groepsdruk, online aankopen, en reclame de baas komen zij een heel stuk sterker te staan in de maatschappij. De ouders krijgen gedurende dit project ook van ons de juiste steun en begeleiding in financieel opvoeden. Zo helpen we het hele gezin.

Wat doe je? Door kinderen al op jonge leeftijd te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid vanaf 18 jaar.
Kinderen uit een kwetsbare financiële situatie krijgen vanuit thuis niet alle vaardigheden mee om goed met geld om te gaan. We gaan daarom met een aantal kinderen die verkeren in een dergelijke situatie een traject in waarbij zij deze vaardigheden wel leren. Uiteindelijk wil je hiermee voorkomen, dat deze kinderen in hun verdere leven in een situatie terecht komen waarbij er financiële problemen ontstaan.
Een bijkomend doel is om ook de ouders van de kinderen erbij te betrekken en dat zij ook meer financieel zelfredzaam worden.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Met de opbrengst kunnen we dit project langer voortzetten en ook meer kinderen helpen . Je gunt ieder kind dit.

alle initiatieven

K2 Challenge

De K2Challenge wordt in opdracht van het bestuur van de stichting K2 Prijs georganiseerd door stichting Zet met de volgende partner: Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat).