TilburgJunior, kinderkrant/kinderpersbureau

TilburgJunior, kinderkrant/kinderpersbureau

Mijn idee: Kinderkrant/kinderpersbureau TilburgJunior: waarom?
In bestaande Tilburgse media komen kinderen te weinig aan het woord. Het antwoord daarop is TilburgJunior: een online medium voor, door en over kinderen. TilburgJunior geeft kinderen de kans hun stem te laten horen. TilburgJunior daagt uit om mee te praten over onderwerpen die in de stad spelen en er ook zelf over te schrijven.
TilburgJunior is een journalistiek educatief platform voor kinderen in Tilburg. Samen met een journalist maken kinderen nieuwe items voor de website. TilburgJunior draagt bij aan taalontwikkeling, leesplezier, verbinding, burgerschap maar ook persoonlijke ontwikkeling. Levensecht leren, leren door te dóen, staat centraal.
Kinderen van 9 tot en met 12 jaar kunnen zich aanmelden voor de kinderredactie. Ook via school en BSO kunnen kinderen meedoen. Kinderen, leerkrachten en ouders zijn enthousiast. TilburgJunior wil groeien: meer kinderen moeten de kans krijgen om mee te doen in de kinderredactie.
Daarom is (financiële) steun nodig van partijen die geloven in een eigen medium voor kinderen in Tilburg.

Hoe doe je dit? TilburgJunior: workshops journalistiek
Alle verhalen op TilburgJunior worden gemaakt met hulp van een kinderredactie. Kinderen kunnen één keer meedoen, maar ook vaker. Het werk van de kinderredactie is steeds weer anders. Kinderen gaan mee op pad, schrijven een opiniestuk of houden een interview. In de kern volgen ze altijd een workshop journalistiek. Wat is nieuws? Hoe bedenk ik goede vragen? Wat vind ik zelf van dit onderwerp? Hoe schrijf ik mijn verhaal op?

Wat doe je? TilburgJunior: mix van serieus en luchtig
TilburgJunior haakt in op de actualiteit in Tilburg. Onderwerpen die in de eigen omgeving van kinderen spelen. Ook is er aandacht voor luchtigere onderwerpen. De ene keer draagt TilburgJunior een onderwerp aan, de andere keer komen kinderen met een idee.
TilburgJunior bezoekt ook activiteiten en evenementen in de stad. Op zoek naar kinderen die hun ervaring willen delen en ter plekke een bijdrage willen schrijven.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? TilburgJunior wil groeien
Natuurlijk wil kinderkrant / kinderpersbureau TilburgJunior groeien en een duurzaam initiatief worden. Daarvoor is steun nodig. Steun van een websitebouwer bijvoorbeeld die tips kan geven. Van een vormgever en drukker die kunnen helpen met het maken van promotiemateriaal, perskaarten enzovoorts.
Een papieren versie van de online krant, een paar keer per jaar, gaat een mooie toevoeging zijn. Hoe digitaal de wereld ook is, ook kinderen vinden een papieren krant 'iets bijzonders'.
De papieren krant kan gratis op scholen en in openbare ruimtes worden verspreid. Een goede manier om Tilburgse kinderen in the picture te krijgen, de bekendheid van TilburgJunior te vergroten en nieuwe kinderredacteuren aan te trekken.

alle initiatieven

K2 Challenge

De K2Challenge wordt in opdracht van het bestuur van de stichting K2 Prijs georganiseerd door stichting Zet met de volgende partner: Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat).