Stronk | Jeugdwerkplaats

Stronk | Jeugdwerkplaats

Mijn idee: Stronk is een kleinschalig initiatief van Jorus Rompa (pedagoog) en Mark Jonkers (ingenieur). Mark en Jorus delen een passie voor het maken van objecten en het begeleiden van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling. Daarom besloten ze een werkplaats op te zetten in Dongen. In hun werkplaats werken ze samen met thuiszitters, zorgjeugd en toekomstige makers in de leeftijdscategorie 12 t/m 25 jaar. Stronk levert maatwerk in opdracht van particulieren en organisaties. Daarnaast faciliteert Stronk de mogelijkheid om te werken aan persoonlijke werkstukken én om mee te werken aan maatschappelijk betrokken projecten.

Hoe doe je dit? Stronk is een mensbeeld dat praktisch wordt uitgeoefend in onze werkplaats in Dongen. Het is een manier van kijken naar de mensen, een manier van werken met mensen en het zien van potentie in groei en persoonsontwikkeling.

Zo werd de naam ‘Stronk’ geboren: als een afgekapte boom die uit de grond is getrokken. Diezelfde stronk is ooit een boom in groei geweest maar, is vervolgens afgekapt door allerlei ‘denkbare’ redenen. De wortels zijn er nog maar ze missen een stevige bodem. Wij vergelijken dit met jongeren die niet meer passen in onze maatschappelijke systemen en een ander platform nodig hebben om zich te ontwikkelen.

Bij Stronk bieden we een voedingsbodem. Hiermee bedoelen we dat we je helpen groeien in je zelfvertrouwen, je een plek geven om praktisch te leren, een luisterend oor te bieden en een veilige omgeving bieden om aan jezelf en projecten te werken. Vanuit deze startpositie krijgt ‘de stronk’ weer de kans om stevig en veilig te gaan groeien.

Wat doe je? Wij zijn ‘aan de slag’. We maken samen met onze jongeren maatwerk opdrachten voor particulieren en organisaties. Onze producten krijgen altijd een podium of worden daadwerkelijk gekocht door een klant. Daarnaast heeft een jongere de tijd om aan eigen projecten te werken. Tijdens het werk komen de gesprekken op gang, wordt de persoonsontwikkeling in dialoog gestimuleerd en wordt op de achtergrond de regie gevoerd in de verschillende zorgvragen rondom de jeugdigen (en het systeem).

Daarbij, echte werkplaatsen waar jongeren op een laagdrempelige doch professionele manier technisch en ambachtelijk kunnen oriënteren zijn er bijna niet in Nederland. Wij zijn niet alleen bezig met ambacht maar ook met nieuwe technologische ontwikkelingen in bijv. Adruino, lasersnijden en PLC-techniek. Daarom gaan wij vanaf 2021 ook werken met jonge makers aan Maatschappelijke Diensttijd projecten (MDT) die zich willen oriënteren in het technisch/creatief werkveld.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Zie video. Stronk is opgezet met eigen spaargeld van twee jonge idealisten (1992) zonder subsidie of overige financiële impulsen. Daarom is Stronk gestart op 45m2 en deze locatie is nu na anderhalf jaar te klein. Ons initiatief bewijst zichzelf waarin we stap voor stap partnerschap opbouwen met o.a. de gemeente Dongen, het lokale bedrijven en zorgaanbieders in- en buiten de regio Hart van Brabant.

Met €18.000 euro kunnen wij met onze eigen jongeren, kennis en kunde de werkplaats ARBO-technisch en verantwoord in gaan richten. We investeren in: geschikte afzuiginstallaties voor onze hout- en metaal afdelingen, verrijbare werktafels op correcte werkhoogte, opslagstellingen, een smeedvuur met bijbehorende gereedschappen en stationaire hout- en metaalbewerkingsmachines zoals bijvoorbeeld een MIG/MAG-lasapparaat en vlak-vandiktebank. Dit zijn gereedschappen die minimaal tien jaar lang dagelijks gebruikt gaan worden. Een zeer duurzame investering dus!

Met deze financiële impuls kunnen we ons initiatief opschalen naar de eerste breed inzetbare professionele jeugdwerkplaats in de Regio hart van Brabant! Hierdoor kunnen we doorgaan met dat waar we goed in zijn: mooie dingen maken met mooie mensen. Kunnen we rekenen op jouw steun? Jouw stem draagt bij aan het vormgeven van een praktische plek waarin de ontwikkeling van jongeren, nieuwe ambachtslieden en techneuten nog jarenlang centraal staat!

alle initiatieven

K2 Challenge

De K2Challenge wordt in opdracht van het bestuur van de stichting K2 Prijs georganiseerd door stichting Zet met de volgende partner: Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat).