Magisch speelveld

Mijn idee: Als wijkwerkers werken wij geregeld in wijkcentra in Uden. In de wijkcentra zijn verschillende activiteiten voor verschillende doelgroepen, maar er is te weinig wat kinderen en jongeren zou motiveren om naar een wijkcentrum toe te gaan. Een interactieve vloer richt zich op spelenderwijs leren en promoot fysiek spelen en bewegen. Je laat kinderen bewegen door aan te sluiten bij hedendaagse trends. Het is een mix van fysieke beweging met spelcomputers. De spellen en de geprojecteerde werelden worden steeds veranderd zodat de kinderen enthousiast blijven. Omdat de spellen wisselen en van korte duur zijn, is er voor iedereen iets wat aansluit op zijn/haar interesse. Via deze weg worden kinderen geactiveerd om langs te gaan bij een wijkcentrum en kunnen wij als wijkwerkers vanuit daar verder werken aan de sociale cohesie in de wijk, gesprekken met de kinderen voeren en daaruit signalen oppakken. Het voordeel van deze vloer is dat het geen rommel en beschadigingsgevaar levert en makkelijk op en af te breken is. Ook is de vloer beschikbaar in verschillende afmetingen zodat het in ieder wijkcentrum past.

Hoe doe je dit? De interactieve vloer kan worden ingezet op een bepaald aantal uur in de week. Bijvoorbeeld net nadat de school uit is, zodat de kinderen meteen langs kunnen lopen. Maar hij kan ook ingezet worden tijdens activiteiten van volwassenen. Bijvoorbeeld de kookworkshop of de cursus Nederlands. Dan kunnen we verschillende activiteiten aan elkaar koppelen waardoor er meerdere doelgroepen aanwezig zijn en waardoor ouders niet tegen het obstakel aanlopen om een babysitter te zoeken of hun kinderen alleen thuis te moeten laten. Niet alleen de wijkwerkers, ook de jongerenwerkers en anderen geïnteresseerde sociaal werkers in Uden kunnen hier gebruik van maken. Het is een multifunctioneel idee die voor diverse doeleinden kan worden ingezet.

Wat doe je? De visie van de ontwerper is: ‘willen bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe, gezonde, creatieve en future-ready generaties. We geloven dat bewegen leuk is en dat je kinderen simpelweg aan het bewegen krijgt door aan te sluiten van hedendaagse trends’. De interactieve vloer brengt een sterke beleving, geeft een lach aan een kinds gezicht en is een eigentijdse manier van spelen voor kinderen. De interactieve vloer is er voor ieder kind, iedereen die er mee wil spelen, maar is uitermate geschikt voor kinderen die thuis in armoede of eenzaamheid leven. Door deze manier van spelen ben je voor jouw gevoel even in een andere wereld en daarnaast ben je ook daadwerkelijk aan het bewegen, wat voor het gelukshormoon endorfine zorgt. Dat in tegenstelling van een spelcomputer waarbij je stil op de bank zit. Hier haal je het beste uit twee werelden.
Daarnaast is het een laagdrempelige manier om de kinderen te kunnen koppelen aan de wijkcentra.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Met de opbrengst willen wij een magische vloer/interactieve vloer bekostigen en plaatsen in één of meerdere wijkgebouwen in Uden

alle initiatieven

K2 Challenge

De K2Challenge wordt in opdracht van het bestuur van de stichting K2 Prijs georganiseerd door stichting Zet met de volgende partner: Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat).