Kinder kookchallenge

Kinder kookchallenge

Mijn idee: Nederland is een ontwikkeld land waar veel kinderen en jongeren het goed hebben. Toch vallen er kinderen buiten de boot. Kinderen die door hun leefomstandigheden niet dezelfde ontwikkelingskansen krijgen als andere kinderen. Met name in zogenoemde krachtwijken krijgen niet alle kinderen de nodige begeleiding en stimulans om zich te vermaken en ontwikkelen. Van kinderen uit kansarme gezinnen is bekend dat ze er vaak (via hun ouders) een ongezonde leefstijl op na houden. Ze zijn soms op zichzelf aangewezen en voor eten is in deze gezinnen niet altijd aandacht.
De omgeving waarin mensen wonen, hun gezondheid en mate van participatie in de wijk zijn nauw met elkaar verbonden. Oplossingen moeten dus die drie aspecten tegelijkertijd aanpakken. Voor kinderen is meedoen aan dit project van belang omdat ze iets hebben om naar uit te kijken en waarmee zij zich vermaken. Meedoen aan de challenge geeft zelfvertrouwen. Kinderen breiden hun skills uit, leren andere kinderen uit de wijk (beter) kennen en doen mee aan een activiteit waar thuis normaal gesproken geen geld voor is. De challenge draagt bij aan een gezonde leefstijl: het kind - en indirect ook ouders - leert over gezond eten en de herkomst van eten.


Hoe doe je dit? De kookchallenge is een leerzaam programma over eten en koken. Ontstaan tijdens de coronacrisis, waardoor kinderactiviteiten in verschillende wijken helaas niet meer door konden gaan. Door het succes van de afgelopen online challenge hebben we besloten om nu een offline challenge te organiseren voor kinderen (9-14jaar) uit de Bredase wijk Heuvel.

Tijdens het programma leren kinderen op een creatieve en interactieve manier over gezond eten en de herkomst van eten. Natuurlijk gaan ze zelf ook aan de slag in de keuken. Een wildplukwandeling door de wijk zal onderdeel uitmaken van het programma. Al het geleerde brengen de kinderen in de praktijk. Met als klap op de vuurpijl; een maaltijd bereiden voor hun familie. Wie maakt het lekkerste, meest gezonde en creatieve gerecht en weet zijn/haar ouders te verrassen?

Wat doe je? Het programma bestaat uit en minste 5 onderdelen: een quiz, kookdemonstraties, een wildplukwandeling, opdrachten en de challenge. Het programma kan als volgt ingedeeld worden:
Een 5 weken durende programma waarin de kinderen gedurende vijf weken 1 x in de week bij elkaar komen
Of een vakantie-programma waarin de kinderen tijdens een schoolvakantie een week lang activiteiten volgen.

De kinderen ontvangen vooraf een kookboek, educatie- materiaal en een mesje. Voor de challenge krijgen de kinderen een ‘blackbox’ met daarin groenten en fruit van lokale boeren. Met de inhoud van de box en al het geleerde bereiden de kinderen het avondeten voor hun gezin.
We kiezen voor een aanpak waarbij het netwerk van het kind betrokken blijft. Ouders beoordelen het gerecht op basis van smaak en een chefkok beoordeelt het gerecht op techniek en creativiteit. Alle kinderen ontvangen na deelname een certificaat. Met deze challenge stimuleren we nieuwsgierigheid, aanleren van nieuwe vaardigheden en verbondenheid met de andere deelnemers.
Samenwerkingspartners zijn onder andere Cubiss, Boerschappen en Fawaka Ondernemersschool.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? Voor de (door)ontwikkeling en uitvoering van het programma hebben we €6300,- nodig. Daarnaast is er voor materiaal- en locatiekosten een bedrag van €1750,- nodig. Met dit bedrag kunnen 2x15 kinderen in het najaar van 2020 deelnemen aan het programma. Deelname is voor de kinderen gratis. Onze ambitie is om het programma in 2021 in meerdere Brabantse wijken uit te rollen.

alle initiatieven

K2 Challenge

De K2Challenge wordt in opdracht van het bestuur van de stichting K2 Prijs georganiseerd door stichting Zet met de volgende partner: Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat).