Jeugdhonk Ons Plekske

Jeugdhonk Ons Plekske

Mijn idee: Mijn idee: In de wijken Haren Donk en Reit (HDR) gelegen in ’s-Hertogenbosch Noord, wonen ongeveer 940 kinderen in de leeftijd van 0-19 jaar (Wijk- en Buurtmonitor Noord 2018,
https://www.s-hertogenbosch.nl/fileadmin/Website/Stad_bestuur/Stad/Stad_in_Cijfers/Noord.pdf )
en gemiddeld 14,4 % van de huishoudens heeft een inkomen onder het minimum (voor de gehele stad ‘s-Hertogenbosch ligt dit percentage op 8,5 %). De wijken grenzen aan de wijk Hambaken waar de problemen met jongeren sinds langere tijd ernstiger waren dan in HDR. Hierdoor zijn activiteiten voor kinderen en jongeren vanuit kinder- en jongeren werk geconcentreerd in de Hambaken. Kinderen en jongeren uit HDR gaan niet naar de Hambaken om daar mee te doen aan activiteiten. Sinds 2016 is er in HDR een toename van jeugdoverlast en pesterijen door (jonge) jeugd. Kinderen en brugklassers die spelen op het pleintje bij de Haren gaan uit verveling bij de buitenschoolse opvang (bso) hangen en veroorzaken hiermee overlast. Ook vinden vernielingen plaats. Er is geen bal te doen in heel HDR voor de jeugd. In HDR is een actieve vrijwilligers bewonersgroep, Alles op een Reitje, die in vakantietijd activiteiten voor kinderen en jongeren organiseert. Vanuit Alles op een Reitje willen wij heel graag een aanvraag doen voor Jeugdhonk ONS Plekske, gewoon het plekske voor de jeugd om naar toe te gaan: van bewoners, door bewoners, met bewoners. Gewoon het plekske waar ze graag willen zijn, waar ze zichzelf kunnen zijn, waar een vrijwilliger na schooltijd aanwezig is en voor ze klaarstaat met een glas ranja en tijd heeft om met aandacht naar hun verhalen te luisteren.

Hoe doe je dit? We kunnen als bewoners gebruik maken van een ruimte in de Brede Bossche School. We willen de ruimte graag een huiselijke inrichting geven zodat de kinderen zich welkom voelen: een fijne coole hoek om te chillen met Playstations, een andere hoek inrichten om huiswerk te kunnen maken. We willen met jeugd in gesprek om hen vanaf het begin te betrekken bij het ontstaan van ONS Plekske en hen een grote stem te geven hoe hun honk eruit gaat zien. Vrijwilligers uit de wijk gaan de organisatie van ONS Plekske runnen. De vrijwilligers hebben ook een signalerende functie: zij hebben korte lijntjes met professionals uit de wijk, voor als er een kind of gezin meer hulp nodig heeft. Het Jeugdhonk kan voor en door buurtbewoners gebruikt worden voor alle activiteiten met kinderen: als open inloop na school, als jongens en meidenclub, voor huiswerkbegeleiding, voor de Bikkelgroep voor jonge mantelzorgers etc..

Wat doe je? Het Jeugdhonk heeft een sociale en verbindende functie en is er voor spel/ontspanning en ontwikkeling voor kinderen en jongeren. Doordat we Jeugdhonk ONS Plekske zo aantrekkelijk maken voor de jeugd, verminderen de pesterijen, vernielingen en overlast in de wijk. Want het is gewoon HET plekske waar ze willen zijn! Het is bedoeld voor jeugd van 10 tot 17 jaar.

Wat heb je nodig/wil je doen met de opbrengst? We hopen een geldbedrag te gaan scoren om de ruimte in huiselijke sfeer te kunnen gaan inrichten: een bankstel en salontafel, een kleed, planten en iets leuks voor de muren. We willen een chill-hoek realiseren met spelcomputers: hiervoor vragen we 2 playstations met controllers. Voor de huiswerkhoek vragen we 8 laptops (bureaus zijn aanwezig). Verder willen we gezelschapsspellen aanschaffen.

alle initiatieven

K2 Challenge

De K2Challenge wordt in opdracht van het bestuur van de stichting K2 Prijs georganiseerd door stichting Zet met de volgende partner: Dr. Mollercollege/Walewyc Mavo (OMO Scholengroep de Langstraat).